Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Υπηρεσίες Εμφράξεις

Εμφράξεις

Το σφράγισμα (έμφραξη) αποκαθιστά την κατεστραμμένη (εξαιτίας της τερηδόνας ή κάποιου ατυχήματος) οδοντική ουσία της μύλης του δοντιού .

Σφράγισμα Αμαλγάματος

sealantamalgamΤο ασημένιο-επαργυρωμένο (μαύρο) σφράγισμα είναι φτιαγμένο από αμάλγαμα - μια μίξη υδραργύρου με άλλα μέταλλα, όπως άργυρος, κασσίτερος και χαλκός. Αυτά τα μέταλλα, είναι πολύ ανθεκτικά και είναι τα ιδανικά για τα οπίσθια δόντια, οπου οι δυνάμεις της μάσησης είναι πολύ δυνατές. Η χρήση τέτοιου είδους σφραγισμάτων στη σύγχρονη οδοντιατρική είναι περιορισμένη.  

Η ακρυλική ρητίνη, η υαλοιονομερής κονία και τα σύνθετα συστατικά είναι διαφορετικοί τύποι λευκού σφραγίσματος. Σε αντίθεση με το ασημένιο-επαργυρωμένο σφράγισμα (αμάλγαμα), το λευκό σφράγισμα συγκολλείται στις εσοχές του δοντιού και έτσι γίνεται πιο αποτελεσματικό στην επιδιόρθωση των προσθίων δοντιών, τα οποία μπορεί να είναι ραγισμένα, σπασμένα, τερηδονισμένα ή φθαρμένα-διαβρωμένα.

Οι  ρητίνες τελευταίας γενιάς  μπορούν να επιδιορθώσουν και καταστροφές των οπισθίων δοντιών. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν σημάδια ή δυσχρωμίες τα οποία είναι αδύνατο να απομακρυνθούν με την χρήση της οδοντόβουρτσας. Τα λευκά σφραγίσματα διαθέτουν χρωματολόγιο, ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή στο χρώμα των φυσικών σας δοντιών.

Λευκά σφραγίσματα

sealantswhiteΣφράγισμα ρητίνης.

Ο οδοντίατρος, αν χρειαστεί, αναισθητοποιεί την περιοχή γύρω από τα δόντια με ένεση (τοπική αναισθησία). Αφαιρεί την τερηδόνα, μαζί με οποιοδήποτε παλιό σφράγισμα. Αμέσως μετά, ακολουθεί η έκπλυση του δοντιού με υπόθερμο νερό και στέγνωμα με αέρα  . Ένα ήπιο οξύ επαλείφεται για να δημιουργήσει μικροσκοπικά αυλάκια (αδροποιήσει) στην επιφάνεια του δοντιού. Μετά γίνεται έκπλυση και  στέγνωμα ξανά. Η αδροποίηση βοηθάει στην καλύτερη συγκόλληση του σφραγίσματος, καθώς δημιουργώντας τα μικροσκοπικά αυλάκια αυξάνεται η επιφάνεια του δοντιού που έρχεται σε επαφή με τον συγκολλητικό παράγοντα. Ένα στρώμα συγκολλητικού παράγοντα τοποθετείται στην κοιλότητα και δρα σαν κονία (κόλα) για την καλύτερη συγκράτηση του σφραγίσματος στη θέση του.Υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθεί και ένα ουδέτερο στρώμα για περισσότερη προστασία του πολφού.

Για τη σκλήρυνση αυτών των υλικών χρησιμοποιείται ο φωτοπολυμερισμός (θεραπευτικό φως υπεριώδους ακτινοβολίας). Το σφράγισμα τοποθετείται στην κοιλότητα, διαμορφώνεται και μετά φωτοπολυμερίζεται. Ακολουθούν η στίλβωση και η λείανση του σφραγίσματος.

Τα θετικά από τα λευκά σφραγίσματα (ρητίνη) είναι τα εξής:

  • Δεν χρειάζεται κοπή υγιούς οδοντικής ουσίας καθώς η συγκράτηση είναι μικρομηχανική, σε αντίθεση με τα μαύρα (αμάλγαμα), που συγκρατούνται μέσα στο στόμα λόγω σχήματος της κοιλότητας και επομένως θα πρέπει να κοπεί υγιής οδοντική ουσία για την επίτευξη του σχήματος.
  • Είναι σαφώς καλύτερα αισθητικά.
  • Μπορούν να επισκευαστούν εύκολα σε περίπτωση μικροσπασίματος.
  • Με κατάλληλη τεχνική μπορούν να αποδώσουν πιστά τη μορφολογία του δοντιού και να κατανέμουν τις δυνάμεις σωστότερα.
  • Τα σφραγίσματα τελευταίας γενιάς αντέχουν τις δυνάμεις της μάσησης με επιτυχία.
  • Μπορείτε να φάτε αμέσως μετά (καλό είναι να αποφεύγονται οι ξηροί καρποί την πρώτη μέρα).
  • Είναι βιοσυμβατά και δεν προκαλούν τη νέκρωση του πολφού

Τα αρνητικά από το λευκό σφράγισμα (ρητίνη) είναι τα εξής:

  • Απαιτείται περισσότερος χρόνος και πιο λεπτομερής κατασκευή από την πλευρά του οδοντιάτρου. Αν και τα σύγχρονα μηχανήματα και υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς και οι εξελιγμένες συσκευές πολυμερισμού, έχουν βοηθήσει στο να ελαχιστοποιήσουν τη χρονική διαφορά. 
Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για τα νέα μας

Το ιατρείο

Το οδοντιατρείο μας είναι ένας σύγχρονος, μοντέρνος και σωστά εξοπλισμένος χώρος όπου η αισθητική οδοντιατρική, η κινητή και η ακίνητη προσθετική, η παιδοδοντία, η γενική οδοντιατρική αλλά και η οδοντιατρική με laser εφαρμόζονται με το σωστότερο τρόπο με στόχο πάντα την υγεία του στόματος των ασθενών μας

Επικοινωνία

Μουχτούρη Αγγελική Α.

Πατριάρχου Βενεδίκτου 2

Κηφισιά 14561

Τηλ: 210 62 31 608

Ποίοι είναι συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 8 επισκέπτες και κανένα μέλος